کاداستر اراضی کشاورزی
آغاز فاز اول عملیات اجرایی طرح كاداستر اراضی كشاورزی ایران
فاز اول عملیات اجرایی طرح کاداستر اراضی کشاورزی (پایش، تعیین کاربری و سنددار کردن زمینهای کشاورزی) با امضای توافقنامه عکسبرداری هوایی از هفت میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی 14 استان کشور بین روسای سازمان امور اراضی کشور و سازمان نقشه برداری کشور آغاز شد.
در این مراسم که همزمان با فرارسیدن دهه فجر و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در محل سازمان امور اراضی کشور برگزار شد، دکتر قباد افشار رئیس سازمان امور اراضی کشور طی سخنانی با اشاره به نبود اطلاعات دقیق در خصوص زمینهای کشاورزی و نبود برنامهریزی در این زمینه گفت: ما برای اینکه بدانیم از چه چیز و چگونه باید حفاظت کرد به این طرح نیاز داریم.
وی گفت این کار بزرگی برای کشور است که تاکنون انجام نشده و ما برای این کار باید با یک همت بلند و همکاری تمام دستگاهها حرکتی عظیم و یک نهضت را در این خصوص آغاز کنیم که تمامی کشور بتوانند از آن بهرهمند شوند.
رئیس سازمان امور اراضی کشور ادامه داد: آثار اجتماعی این طرح بسیار زیاد است و اجرای این طرح فقط برای جهاد کشاورزی نیست، بلکه برای تمامی کشور و سایر دستگاهها خواهد بود.
افشار از دیگر مزایای اجرای این طرح را قضاوت صحیح و دقیق قضات در زمینه پروندههای تخلفات و تغییرات کاربری دانست و گفت: این طرح مبنای کار ما خواهد بود و از هرگونه تغییر کاربری جلوگیری خواهد کرد.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین مزایای این طرح مدیریت بر منابع پایهای کشور است که شناخت دقیق اطلاعات مکانی را ممکن میسازد.
افشار تاکید کرد: در مرحله اول این طرح به استناد ماده 55 قانون برنامه پنجم توسعه، پایش، تعیین کاربری و سند دار کردن اراضی کشاورزی( کاداستر) اجرا می شود.
رئیس سازمان امور اراضی کشور افزود: براساس این توافق، عکسبرداری هوایی دیجیتال از اراضی کشاورزی و تهیه ارتو فتوی 6.8 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی 14 استان کشور از جمله تهران، البرز، گیلان، مازندران، گلستان، اردبیل، زنجان، هرمزگان، قم، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، مرکزی و همدان به مدت 18 ماه در مرحله نخست این طرح کلید میخورد .
افشار ادامه داد: محدوده اجرای پروژه عکسبرداری هوایی دیجیتالی برای اراضی کشاورزی کل کشور است که در مرحله نخست به میزان تقریبی شش میلیون و 805 هزار هکتار با اعتباری نزدیک به 50 میلیارد ریال آغاز میشود اما اعتبار این طرح در مرحله نخست به 200 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که شامل تولید عکس هوایی دیجیتال از اراضی کشاورزی و تهیه عکس قائم (ارتو فتو)، تهیه نقشه در مقیاس 1:2000 از عکسهای تولید شده، تهیه اطلاعات توصیفی و جمعآوری اطلاعات میدانی مرتبط با نقشههای تولید شده، تلفیق اطلاعات مکانی و توصیفی، ایجاد پایگاه اطلاعات مکانی و توصیفی و ایجاد کاداستر اراضی کشاورزی است.
وی تصریح کرد: مجموع اجرای طرح عکسبرداری هوایی و تهیه نقشه از عکسها و کاداستر اراضی کشاورزی برای 18.7 میلیون هکتار در 18 استان کشور با اعتبار حدود 700 میلیارد تومانی پیش بینی شده است .
افشار با اشاره به تخصیص ردیف بودجه مستقل در بودجه سال آینده برای اجرای این طرح گفت: مرحله دوم اجرای طرح نیز با تامین اعتبار مورد نیاز از نیمه دوم سال 94 در 12 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور انجام می شود و در تلاش هستیم کاداستر اراضی کشاورزی کشور تا پایان دولت یازدهم به اتمام برسد .
رئیس سازمان امور اراضی عنوان کرد: طرح کاداستر اراضی کشور با همکاری سازمان مختلف از جمله سازمان نقشهبرداری کشور، وزارت راه و شهرسازی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، بنیاد مسکن و دیگر دستگاههای مرتبط اجرایی میشود .
افشار با بیان اینکه بیش از 90 درصد از اراضی کشور بهعنوان اراضی کشاورزی و منابع طبیعی در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است که در مدیریت اراضی کشاورزی اهمیت بسزایی دارد، ادامه داد: نقشه کاداستر اراضی در شناسایی نوع کشت، خاک، وضعیت آب و مدیریت زمین مؤثر است و با توجه به اینکه 70 درصد از اراضی کشاورزی کشور سند مالیکت ندارد، برای مشخص کردن اراضی دولتی و شخصی و سنددار کردن اراضی به نقشه کاداستر نیاز داریم .
وی با اشاره به اینکه کاداستر اراضی کشاورزی باید حدود 40 سال پیش انجام میشد، گفت: هفته آینده توافقنامه مشترکی با سازمان خواربار کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) امضا میشود که براساس آن بهصورت پایلوت نقشه کاداستر ایران در استان قزوین و پس از آن در استان مازندران اجرایی میشود .
رئیس سازمان امور اراضی اعلام کرد: اجرای کامل طرح کاداستر اراضی کشاورزی حداکثر 36 ماه طول میکشد و امیدواریم سازمان نقشهبرداری کشور برای عکسبرداری هوایی از تکنولوژیهای جدید دیگر کشورها همچون استرالیا، فرانسه و آلمان بهرهمند شود تا نقشه کاداستر اراضی کشاورزی کشور به شکل مدرن و مطابق با استانداردهای روز انجام شود .
در این مراسم همچنین رئیس سازمان نقشهبرداری گفت: اجرای این طرح نقطه عطفی در برنامههای کشاورزی کشور است و ما باید در اجرای این کار بزرگ خودمان را تجهیز کنیم.
علیرضا آزموده اردلان افزود: برای اجرای این طرح ملی نیاز به استفاده از امکانات و تجهیزات روز داریم تا بتوانیم از طریق تصاویر ماهوارهای و تلفیق عکسهای هوایی کارهای زمینی شما را به حداقل برسانیم.
تولید اطلاعات و آمار و ایجاد بانکها و پایگاههای اطلاعاتی در جهت ارائه خدمات به حوزههای مختلف بخش کشاورزی، تحققی اهداف دولت الکترونیکم در بخش کشاورزی بهویژه در حوزه مالکیت و حقوقی، پاسخ به استعلامهای دستگاههای ذیربط و مردم با سرعت و دقت بالا، تثبیت مالکیت اراضی و تعیین مرزهای و گپ در نقشهها و اجرای مقررات، شفافسازی در وصول مطالبات دولت در اراضی از مهمترین مزایای اجرای طرح کاداستر اراضی کشاورزی است.
همچنین ایجاد و امکان ساماندهی و مدیریت بر زمینهای کشاورزی از نظر وضعیت کاربری، نوع مالکیت، میزان ملک، وضعیت بهرهبرداری و ارائه تسهیلات بهتر و سریعتر به کشاورزان و رفع تعارضات و تداخلات بین دولت و مردم و بین مردم و مردم و شفافسازی و تثبیت مالکیت اراضی از دیگر مزایای اجرای این طرح شمرده میشود.